Een naaste met letselschade? Ook jij hebt rechten!

Onderdeel van het Nederlands Verzekering Centrum

Een naaste met letselschade? Ook jij hebt rechten!

april 8, 2021 Schade 0

Stel je voor: je loopt ernstig en blijvend letsel, bijvoorbeeld door een auto-ongeluk of medische misser. Dat is niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor je naasten. Het is belangrijk om te weten wat ieders rechten zijn en een letselschadebureau kan daarbij helpen. Hoe zit het precies met recht op schadevergoeding voor de naasten van slachtoffers van letselschade?

Je hebt misschien wel eens gehoord van shockschade. Dat bestaat al een tijdje. Daarbij heb je als de naaste van een slachtoffer recht op vergoeding als je het ongeval direct hebt gezien of zo snel ter plaatse was dat je de gevolgen ervan zag. Een situatie waarvan je, kortom, in shock kon raken. Maar sinds enkele jaren kan je daarnaast aanspraak maken op affectieschade. Wat houdt dat precies in?

Wat is affectieschade?

Je kan aanspraak maken op affectieschade als één van jouw naasten ernstig letsel heeft opgelopen. Dan heb je recht op een vast bedrag, variërend van 12 500 tot 20 000 euro. Een belangrijke voorwaarde is wel dat er een aansprakelijke partij aan te wijzen is, die verantwoordelijk is voor het ongeval. De schadeposten van letselschade, waar affectieschade ook onder valt, moeten immers op iemand te verhalen zijn.

Je wordt gezien als ‘naaste’ als je echtgenoot of geregistreerd partner bent, samenwoont, de ouder of het kind bent of iemand die in gezinsverband zorg draagt voor het slachtoffer. Soms worden andere personen met een aantoonbare nauwe band met het slachtoffer ook als naasten aangemerkt.

Oorsprong van affectie- en shockschade

Oorspronkelijk had enkel het slachtoffer recht op vergoeding door letselschade. Dit veranderde in de jaren negentig door de Taxibus-casus. Een moeder zag haar kind doodgereden worden en liep hierdoor psychische schade op. Deze schadekosten werden verhaald op de verantwoordelijke van de taxibus. Dit was de eerste vergoeding voor shockschade.

Vandaag de dag bestaat shockschade nog steeds. Bij shockschade moet de naaste dus wel in de buurt van het ongeval zijn geweest en moet het ongeval zware schade hebben veroorzaakt. In 2019 werd erkend dat een zwaar ongeval hoe dan ook heftig effect heeft op naasten, ongeacht of hij of zij aanwezig was bij het ongeluk zelf. Zo werd het idee achter affectieschade geboren. Een letselschadebureau kan je helpen met aanspraak op affectieschade.

Heb ik recht op affectieschade?

Misschien heb jij direct te maken gehad met de gevolgen van een zwaar ongeval van één van je naasten. In dat geval is de kans groot dat je aanspraak kan maken op een vergoeding met behulp van een letselschadebureau. Het ongeval moet dan plaatsgevonden hebben op of na 1 januari 2019, met ernstig letsel of zelfs overlijden van het slachtoffer tot gevolg. Je bent een direct familielid of partner van het slachtoffer óf kan laten zien dat je een hechte band had. Tot slot moet er sprake zijn van een verantwoordelijke partij.

Meer weten? En ben je op zoek naar betrouwbaar advies van een letselschadeadvocaat in de regio Schiedam? Neem dan contact op met Brugman Letselschadeadvocaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *