Kredietverzekering; Essentieel om debiteurenrisico af te dekken

Onderdeel van het Nederlands Verzekering Centrum

Kredietverzekering; Essentieel om debiteurenrisico af te dekken

juli 23, 2018 Nieuws 0
kredietverzekering plaatje

Het is een risico waar niet iedere ondernemer even goed bij stil staat. Het debiteurenrisico; Dit houdt in het risico dat een debiteur niet of te laat betaald. Dit kan behoorlijk vervelende gevolgen hebben voor de continuïteit van je onderneming. Zeker als je bijvoorbeeld in een groei zit en je veel hebt moeten investeren om deze nieuwe klanten te bedienen zoals het nemen van extra voorraad en het aannemen van extra personeel. Als één of meer van deze klanten dan uiteindelijk niet betalen of veel te laat kan je zelf in de problemen komen. Dit risico kun je afdekken met een kredietverzekering. Vaak zitten daar ook extra diensten bij zoals een kredietwaardigheidscheck en de diensten van een incassobureau.

Kredietverzekering als aanvulling op een goed debiteurenbeheer

Om het debiteurenrisico zo laag mogelijk te houden kun je een aantal maatregelen nemen. Het afsluiten van een kredietverzekering is daar één van. Een ander belangrijk aspect is een goed debiteurenbeheer binnen je onderneming. Dit houdt in regelmatig factureren. Zo kort mogelijk nadat het werk verricht is. Hanteer een gebruikelijk betalingstermijn. In de B2B is dat meestal 30 dagen. Als je een aantal facturen uit hebt staan wordt het belangrijk deze goed te volgen. Een goed boekhoudprogramma die gekoppeld is aan het internetbankieren kan hierbij helpen. Met dit inzicht is goed te volgen van welke facturen de betalingstermijn is verstreken. Het is verstandig om snel een 1e herinnering te versturen als de betalingstermijn is verstreken. Dit zorgt ervoor dat je klant een grotere drang voelt om tot betaling over te gaan en jouw factuur meer prioriteit te geven. Blijft betaling uit dan kan je telefonisch contact opnemen met je klant. Dit is vaak een uitstekend middel. Je kunt een goede regeling treffen als je klant even wat minder liquide is. Je relatie met de klant blijft goed en je hebt nog redelijk op tijd het geld op de rekening.

Wat doet de kredietverzekering

Binnen de kredietverzekering zit vaak allereerst het doen van de kredietwaardigheidscheck. Zo weet je van te voren beter met wie je zaken doet op financieel gebied. Hiermee tackel je al een behoorlijk deel van het debiteurenrisico. Daarnaast heb je de mogelijkheid om over te dragen aan een incassobureau met een kredietverzekering. En als laatste als betaling toch uitblijft dan keert de kredietverzekering het bedrag van de vordering of een deel daarvan uit. Hiermee heb je het debiteurenrisico uitstekend afgedekt en heb je veel meer focus op de core business van je onderneming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *