Help, ik heb een kunstgebit nodig!

Onderdeel van het Nederlands Verzekering Centrum

Help, ik heb een kunstgebit nodig!

juni 29, 2018 Nieuws 1
kunstgebit

Je keek er tegenop of je zag er juist naar uit: een kunstgebit. Een kunstgebit krijg je als je tanden in slechte staat zijn of je erg veel last hebt van je gebit. De pijn kan soms zo erg zijn dat je niet eens meer kunt eten. Een kunstgebit biedt in dit geval uitkomst. Je kunt weer trots je tanden laten zien en eten zal weer gemakkelijk gaan. Maar een kunstgebit kan nogal erg wennen zijn in het begin.

Wennen aan het nieuwe gebit

Je hebt een nieuw gebit. Sommige mensen denken dat je dan meteen weer goed kunt eten en geen last hebt van je mond. Je hebt namelijk een mooi en goed stel witte tanden erbij, toch? Maar zo werkt het helaas niet. Je zult in het begin heel erg moeten wennen aan je nieuwe gebit. Door de andere vorm en de tanden en kiezen die elkaar anders raken, kan het kunstgebit in het begin niet lekker zitten. Veelvoorkomende klachten zijn:  moeilijk praten, niet goed kunnen kauwen, slissen, gevoelige mond. Deze klachten zullen na verloop van tijd weggaan, maar heb je toch erg veel last van je nieuwe gebit en wil je dat ding eigenlijk direct weer uitdoen? Bel dan gerust naar je tandprotheticus. Deze kan je verder helpen.

Functioneren met een kunstgebit

Als je net een nieuw kunstgebit hebt, zul je hier anders dan gewend mee functioneren.

 

 

  • Eten

 

Als het kunstgebit net is geplaatst, hoef je niet alleen maar vla te gaan eten. Je denkt waarschijnlijk dat eten in het begin erg moeizaam gaat, dit kan zo zijn maar het is van belang dat je het uitprobeert. Je merkt vanzelf wat wel en wat niet kan.

 

  • Praten

 

Niet alleen het eten van voedsel is anders, ook zal praten in het begin iets moeilijker zijn. Bijvoorbeeld klanken als de -s, -t en de -d kunnen moeilijk uit te spreken zijn. Maar maak je geen zorgen, dit gaat na een paar dagen weer over.

 

  • Tandenpoetsen

 

Je eigen tanden poetste je elke ochtend en avond met tandpasta, maar hoe gaat dit met een kunstgebit? Je kunt je kunstgebit het beste reinigen met een zachte borstel met een speciale prothese tandpasta. Gebruik nooit heet water of agressieve reinigingsmaterialen. Ook normale tandpasta kan niet goed zijn voor de prothese.

kunstgebit

Heb ik nog een tandartsverzekering nodig?

Als je een kunstgebit nodig hebt, vraag je je veel dingen af. Ook of je nog een tandartsverzekering nodig hebt. Het antwoord op deze vraag is ja. Vanuit de basisverzekering heb je recht op 75% vergoeding. Er zijn echter ook zorgverzekeraars die het kunstgebit voor 100% vergoeden. Het is ook heel goed mogelijk om een aanvullende tandartsverzekering te kiezen die de complete kosten vergoed. Daarnaast verkrijg je bij de basisverzekering vaak ook nog een complete vergoeding voor de nodige reparaties die nodig zijn.

Één antwoord

  1. Sarah de Leeuw schreef:

    Mijn tante heeft sinds kort een kunstgebit en ze moet er nog wel aanwennen, maar de boel zit goed. Het is inderdaad goed om in de gaten te houden welke tandpasta je kan gebruiken. Hier heeft mijn tante al aan gedacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *